Сrearea forțată a gospodăriei agricole colective «Calea Leninistă»







    
     În virtutea legei pentru reforma agrară promulgată la 13 martie 1920 în Regatul România, locuitorii din comuna Vancicăuții Mari erau proprietari de pământ. Băștinașii dețineau pământurile arabile prin Titluri definitive de proprietate. La 22 mai 1947 autoritățile comuniste au înființat în mod forțat gospodăria agricolă colectivă „сolhoz” - „Calea Leninistă”.
     Din amintirile consătenilor: „Au venit și au luat pentru întărirea „colhozului” pământul, vaca, calul, căruța, plugul, grapa, semănătoarea, oi, găini, iepuri”... ...Peste două zile au venit „Tovarăș Rusu dați jolobul” (iesle mare, să hrănească calul).
     Treptat s-au construit: fermă pentru vite cornute mari și porci, diferite depozite, baraje peste râulețul local, astfel formând iazuri, s-a procurat tehnica necesară, aveau de lucru 600-1000 oameni. În perioada sovietică gospodăria era „milionară” (în ruble sovetice, ce într-un timp se raportau astfel, 60 copeici pentru 1 dolar SUA). De aceea s-a construit infrastructura socială: casa de cultură pentru 650 locuri, bibliotecă, punctul medical, gradinița pentru copii, clădirea administrativă, a început construirea școlii pentru 800 de elevi, populația a ajuns la 3.100 oameni.
     În diferite perioade de timp gospodăria agricolă colectivă „Calea Leninistă” a fost cârmuită de:
1.   Ion Dilion fiul lui Ștefan (22 mai 1947 – 12 ianuarie 1949);
2.   Gavriil Voronțov fiul lui Andrean (13 ianuarie 1949 – martie 1960. Conform mărturiilor celor bătrâni, el împreună cu complicii săi a ars în pădure Arhiva Bisericii);
3.   Ion Iacobciuc fiul lui Nicandru;
4.   Alexei Chelea fiul lui Vasile;
5.   Vasile Bănaru fiul lui Roman;
6.   Petru Pendus fiul lui Ion;
7.   Vladimir Chiril fiul lui Alexei;
8.   Ludmila Badiornaia fiica lui Alexei;
9.   Eugen Bilic fiul lui Vladimir;
10.  Victor Dilion fiul lui Vladimir;
11.  Valerie Coroban fiul lui Ion;
12.  Sergiu Gaisan fiul lui Grigore (2011)
(Lista compusă de Olga Cojemiachina fiica lui Constantin)
     Mulți președinți al colhozului erau venetici. Cum spunea Dumnezeu să-l ierte Victor Dilion „Vancicăuți este ca un aerodrom, ce primește numai avioane străine”.
     Dar totul ce se face pe nedreptate, nu poate dura veșnic. În anul 1947, ogoarele au fost confiscate „pe vecie” în folosul gospodăriei agricole colective „Calea Leninistă”. Cu veșnicia ceva nu s-a primit și în 1995 a fost publicat Decretul președintelui Ucrainei de atunci, despre împroprietărirea cetățenilor cu pământ.
     Certificat de proprietate asupra parcelei de teren (aproximativ 2 hectare) au primit cei care la acel moment munceau în gospodăria colectivă, sau pensionarii care au activat în acestă gospodărie. Au primit și unii locuitori a regiunii Herson (au lucrat vara), dar nu toți de la care s-a confiscat pământul în 1947.
     În urma unor șmecherii, de la fiecare proprietar al certificatului s-au luat în medie câte 50 de ari, pentru crearea imașurilor, circa 300 ha. Pământul rămas (mai puțin de 2 ha) era împărțit în două parcele: „pământ fertil” și „pământ nefertil”, pe diferite câmpuri. Suprafața parcelelor depindea de calitatea solului. Vecinii la ambele parcele erau diferiți, să nu se poată înțelege de a face schimb cu parcele.
     În decursul anilor 2000, Certificatele au fost înlocuite cu Acte de stat, care asigură dreptul la lotul de pământ.
     Deoarece în întregul raion a încetat să se practice colectarea laptelui din gospodăriile individuale, iar Fabrica de produse lactate din Noua Suliță a dat faliment, sătenii treptat s-au dezobișnuit să mai întrețină vaci. Treptat locuitorii satului vindeau vitele și plecau peste hotare, în căutarea unui loc de muncă decent. Ca să nu se piardă imașurile, ele au fost date în arendă fermierilor din sat (astfel au devenit sursă de completare a bugetului local).
     Pământul arabil, „proprietate comunală” (deși a fost al oamenilor) situat în afara localității, printr-o lege a hoților a devenit pământ de stat, iar acum niște șefi de la Cadastrul funciar de stat hotărăsc cui să împartă pământul nostru strămoșesc...


Mai multe pe:












































 Din cartea „Cinstire plugarului”
















































Comentarii