Omagierea eroilor căzuți la Tărăsăuți și Războieni




     Duminica, la 26 iulie 2020 în satul Tărăsăuți, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți au fost omagiați eroii neamului, căzuți în bătăliile de la Tărăsăuți și Războieni. Preotul paroh Adrian Arsenii a înfăptuit un parastas la biserica „Nașterea Maicii Domnului”.
Evenimentul a fost inițiat de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Noua Suliță, cu sprijinul Societății pentru cultură „Valea Prutului”.

     Pe 11 iunie 1524 are loc Bătălia de la Tărăsăuți. Oastea moldoveană condusă de Ștefăniță Vodă cel Tânăr (nepotul lui Ștefan cel Mare), domn al Moldovei între 1517 și 1527, înfrânge o armată turcească care se întorcea dintr-o incursiune de pradă în Polonia.

     „…întorcându-să o samă de oaste turcească de la Țara Leșască, din pradă, pre apa Prutului, la Tarasăuți, le-au ieșit Ștefan vodă înainte și din 4 mii de oameni, puțini au hălăduit (fugit) la locurile sale”, se menţionează în cronica lui Grigore Ureche.

     La 26 iulie 1476, cu 544 de ani în urmă, a avut loc Bătălia de la Valea Albă (Războieni), eveniment important din istoria Moldovei medievale.

     Oastea moldavă sub conducerea lui Ștefan cel Mare a ieșit aici să-și apere moșia în fața armatei invadatoare, numeric superioare, a Imperiului Otoman, în frunte cu sultanul Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

     Armata moldoveană a fost învinsă, dar pierderile au fost foarte mari de ambele părți. Dacă turcii au pierdut aproape 30.000 de oameni, Ștefan a pierdut 11 boieri din Sfatul țării, iar aproape 1.000 de oameni care au acoperit retragerea moldovenilor au fost făcuți prizonieri. Cronicarii vremii au menționat că tot câmpul de luptă a fost acoperit de oasele celor căzuți, ceea ce reprezintă probabil o sursă a toponimului Valea Albă.

     Ștefan cel Mare a fost nevoit să se retragă, împreună cu restul supraviețuitorilor, la garnizoanele sale de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului.

     Mahomed Cuceritorul, având o armată care suferise pierderi însemnate, fără cavaleria ușoara care să asigure armatei aprovizionarea prin jaf cu alimente și nutreț și cu linii de comunicație întinse de la Dunăre pana la Cetatea Neamțului, este nevoit să se retragă din fața Oastei Mari a moldovenilor care se reunise în nordul Moldovei.

Mai multe pe:

https://t.me/vancicautimari

https://www.youtube.com/c/vancicauti

https://www.instagram.com/vancicautii_mari/

https://vancicauti.blogspot.com

https://www.facebook.com/pg/vancicautiimari/posts/

https://www.facebook.com/groups/vancicauti

https://www.facebook.com/Vancicauti

https://rutube.ru/channel/23542441/

https://ok.ru/profile/574857646514

https://vk.com/vancicauti

https://twitter.com/Vancicauti

https://plus.google.com/b/100377650940137676987
































































Comentarii