Triplă lansare de carte și două spectacole de muzică populară în comuna Vancicăuți



     Ziua de sâmbătă, 10 august a.c, a fost una specială pentru viaţa culturală a comunei Vancicăuți. Oamenii iubitori de carte, cultură și folclor au fost invitați să participe la o serie de evenimente inedite organizate de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” (r-n Noua Suliță) în parteneriat cu Editura „Dandes Press-Editory” din Drobeta-Turnu Severin, România.

     Este vorba despre o triplă lansare de carte cu participarea mai multor autori din raionul Noua Suliță și orașul Suceava și două spectacole folclorice de muzică oltenească și moldovenească susținute de artiști de renume din România.

    Lansarea de carte a avut loc în incinta bibliotecii din Vancicăuți, iar activitatea s-a desfășurat sub forma unui dialog. În fata unui auditoriu numeros au fost lansate trei lucrări: „Versuri de pe Valea Prutului” – o antologie care cuprinde 13 poeți de origine română din raionul Noua Suliță, volumul de poezii „Iubirea Șoptită”, autor Simina-Silvia Șcladan din Suceava și lucrarea „Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni / 140 de ani de istorie (1879-2019)”, semnată de Sergiu Barbuța.

     De menționat că apariția volumelor se datorează inimosului artist și poet severinean Dan Deșliu, care împreună cu bloggerul și activistul Sergiu Barbuța au moderat manifestarea.

Îndrăgostit de meleagurile nouasulițene, domnul Dan, ale cărui rădăcini se trag din orașul Noua Suliță, a venit în Ucraina cu un simplu gând, să aducă în inimile localnicilor puțină alinare prin muzică și poezie și totodată să-și revadă verișorii și locurile unde a locuit străbunică sa Ileana Iaslovețchi, nevoită să se refugieze în 1942 la Drobeta-Turnu Severin.

     La lansare au participat o parte dintre autorii antologiei „Versuri de pe Valea Prutului”, respectiv Daria Apopii (Vancicăuți), Dumitru Zaidel (Mahala), preotul Igor Andronachi (Tărăsăuți), Sergiu Bespalco (Stălinești), Sofia Roșca (Marșenița), Elizabeta Seleţchi (Mahala), Ana Mânzat-Cioban (Vancicăuți) și Victoria Vataman (Costiceni).

     Participanții, inclusiv doamna Simina-Silvia Șcladan – prima autoare din Suceava care lansează o carte în comuna Vancicăuți, au avut ocazia să interacționeze, să povestească despre activitățile literar-artistice și să vorbească despre rostul poeziei, dar și despre provocările pe care le presupune actul de a scrie, de a deveni scriitori.

     Organizatorii activității le-au mulțumit autorilor pentru că s-au alăturat acestei frumoase inițiative, iar Sergiu Barbuța a ținut să povestească puțin despre oamenii de creație care din diferite circumstanțe nu au reușit să fie prezenți trupește la biblioteca din Vancicăuți. În special s-a menționat despre activitatea poetică a răposatul om de cultură Deomid Savca, despre mult îndrăgita poetesă populară Zinaida Smochină-Rotaru și despre scriitoarea Inna Rigo din Sibiu, toți trei originari din localitatea Costiceni.

     De asemenea a fost prezentată lucrarea „Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni / 140 de ani de istorie (1879-2019)” realizată de Sergiu Barbuța. În această carte autorul a inclus numeroase fotografii, date și mărturii istorice despre comunitatea parohială din Costiceni, trecutul, activitatea și prezentul sfântului lăcaș de închinăciune care în luna mai a.c, și-a marcat frumosul jubileul de 140 de ani.

     Invitații speciali la lansarea de carte au fost Alexandru Muntean, președintele Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfânt” (r-n Noua Suliță), Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina și Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni (Cernăuți), care le-au oferit celor prezenți propriile impresii despre volumele lansate.

     Imediat după încheierea programului, artistul și poetul Dan Deșliu, împreună cu mult îndrăgiții interpreți de folclor Angela Săftoiu din județul Mehedinți, Ioan Chirilă, unul dintre artiștii cu renume cu care mândra Bucovină se fălește și micuța Nicoleta Iancu, fetița care a impresionat o țară întreagă la show-ul de televiziune „Românii au talent”, au organizat la Casa de Cultură din Vancicăuți un spectacol extraordinar de muzică populară intitulat „Cântăm cu drag omului”. Același spectacol a avut loc duminică la Casa de Cultură din Costiceni.



     Mai multe pe:























































































































































Comentarii