Jubileul de aur al Grădiniței de copii "Fluieraș" ("Ceburașca") din Vancicăuți 1969-2019






Grădinița de copii

Plină e de jucării

Păpușele, ursuleți

Călușei și tot ce vreți.



Dimineața-n zori de zi

Vezi mulțimea de copii

Venind vesel, mulțumiți

Pentru joacă pregătiți.


     Până la inaugurarea actualei grădinițe, câțiva ani a existat o grădiniță în casa Sofiei a lui Ioan Sfetencu. Casa era încăpătoare, toate rudele s-au refugiat în România, iar ea a rămas singură pe viață.

     Grădinița de copii cu denumirea „Ceburașca” în clădirea nouă de pe strada Zoia Cosmodemianscaia 49-A (după „decomunizare” strada Basarabeană 49-A) a început să funcționeze din anul 1969.

     Șefa grădiniței a devenit Maria Captar, fiica lui Toader. Lucrul s-a început cu două grupe de stat și o grupă de colhoz (pentru copiii lucrătorilor gospodăriei agricole colective „Calea Leninistă”).

     Grupa mare, de 25 copii, la care era întărită, ca educatoare Frozina Carp, fiica lui Florea. Grupa mijlocie de 25 copii, educatoare – Olga Gligor, fiica lui Toader. Grupa mixtă, educatoare – Valentina Statnic.

     La fiecare grupă, câte o dădacă: Liubovi Bordian, fiica lui Toader, Lora Anichitii, fiica lui Ion și Alexandra Svetenco. Bucătar a devenit Sofia Svetenco, fiica lui Ion și Olga Dilion, lucrător muzical – Victor Carp, fiul lui Petru.

     În grădiniță se petreceau diferite activități după programul de lucru, pentru educarea copiilor, pentru dezvoltarea vorbirii, exerciții matematice și exerciții la educația fizică, modelare, aplicație. În timpul plimbărilor în aer liber se altoia dragostea față de natură, Patrie. La grădiniță creșteau iepurași, copiii duceau observații cum cresc, astfel se altoia dragostea și grija față de animale.

     Se petreceau diferite măsuri de sărbători: Anul nou, 23 februarie (Ziua Armatei Sovietice), 8 martie, 22 aprilie (Ziua de naștere a lui Lenin), 1 mai, La revedere grădiniță, întâlniri cu veterani de război, veterani ai muncii ș.a. De asemenea s-a luat parte activă la sărbătorirea jubileului de 30 de ani de la înființarea colhozului „Calea Leninistă”.

     Se petreceau consilii pedagogice pe tematică diferită, întruniri metodice raionale, ale educatoarelor și șefelor de grădiniță.

     După Maria Captar, timp de trei ani, șefă de grădiniță a lucrat Olga Buliga fiica lui Serafim.

     Apoi șefă de grădiniță a devenit Nina Saca fiica lui Foca. În această perioadă s-a mai deschis o grupă, deci erau patru grupe, dar o scurtă perioadă de timp.

     Din 1989 – 2014 șefă de grădiniță a fost Olga Saca fiica lui Toader. Multe schimbări s-au petrecut în acești 25 ani. Grădinița a început să fie numită „Fluieraș”, s-a petrecut atestarea grădiniței de două ori și ambele cu rezultate pozitive, desigur se atestau și educatoarele.

     În perioada aceasta s-au petrecut întruniri metodice cu educatoarele din raion pe diferite compartimente a programei și o întrunire metodică cu inspectori și metodiști din regiunea Cernăuți.

     A fost instalat cazan electric pentru încălzirea grădiniței, cu ajutorul părinților au fost reparate grupul sanitar la cei mai mici, în anul 2012 au fost înlocuite ferestrele și ușile de lemn cu cele termopan.

     Proiectul a fost cofinanțat în următoarele proporții, de către: Consiliul local Vancicăuți, raionul Noua Suliță 69500 grivne, UNDP (ONU) 77288 grivne, OO „Vancicăuți - Casa Noastră” (părinții și lucrătorii grădiniței) 7880 grivne (cursul valutar 8 grivne pentru 1 dolar SUA).

     Grădinița „Ceburașca Fluieraș” a fost întotdeauna printre primele în raion.

     De la 1 martie 2015 șefă de grădiniță a devenit Ghețâu Natalia fiica lui Stanislav. În această perioadă s-au făcut multe lucruri pentru îmbunătățirea stării materiale a grădiniței.

     A fost înnoit gardul central, s-au cumpărat paturi de lemn și saltele la cele trei grupe.

     În vara anului 2015 s-a făcut reparația capitală a sistemului de încălzire: a fost înlocuit cazanul electric pe cel funcționează cu combustibil dur, înlocuite țevile ce conduc agentul termic.

     Noile cerințe au impus necesitatea de a procura cu ajutorul părinților calculator, iar cu ajutorul gospodăriei agricole „Spicul de aur”, imprimantă.

     În anul 2016 au fost înlocuite trei pavilioane de vară (din patru existente) pentru grupele: mică, mijlocie, mare. S-au instalat sistemul de alarmă în caz de incendiu.

     Cu ajutorul financiar al părinților în toate grupele s-a procurat mobiliere noi. Au fost tăiați copacii mari și periculoși, răsădită o livadă de pomi fructiferi și câțiva mesteceni.

     În primăvara anului 2018 s-au reparat trotuarele. În primăvara anului 2019 s-au petrecut lucrările de termoizolare a clădirii grădiniței de copii „Fluieraș”.

     Proiectul a fost cofinanțat în următoarele proporții, de către: Consiliul local Vancicăuți raionul Noua Suliță 218643 grivne, UNDP (ONU) 185733 grivne, OO „Vancicăuți - Casa Noastră” (părinții și lucrătorii grădiniței) 21313 grivne (cursul valutar 27 grivne pentru 1 dolar SUA).

     Tot colectivul lucrează pentru formarea persoanelor apte să activeze în societatea modernă pe principiile: „a fi”, „a deveni”, „a da” și „a primi”.



     Din amintirile Olgăi Saca si Nataliei Ghețiu.

     Mai multe pe:





































































Anii 1986- 1987








Anii 2000 





Anii 2008-2009























































Comentarii