Eroii victoriei din Codrii Cosminului, comemorați la Biserica ,,Sfântul Ștefan cel Mare” din Movila, raionul Herța





     La data de 26 octombrie 1497, a avut loc lupta crâncenă din Codrii Cosminului, unde oastea moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare, a învins armata polonă a regelui Ioan Albert, ce dorea să aducă Țara Moldovei, sub dependenţa sa și să-l instaureze pe fratele său Sigismund, pe scaunul de la Suceava.

     Cu prilejul marcării a 521 de ani de la marea victorie din Codrii Cosminului, în data de 26 octombrie 2018, la Biserica ,, Sfântul Ştefan cel Mare” din satul Movila, raionul Herța, s-a desfășurat un serviciu divin, pentru cinstirea memoriei eroilor neamului care şi-au dat viața, apărând credința şi baştina străbună. Parastasul a fost săvârşit de către preotul paroh Igor Andronachi, o personalitate cu o educație aleasă şi un sentiment religios profund.
     În curtea acestui 1ăcaş sfânt s-au adunat mulți credincioşi din localitate, dar şi coorganizatorii evenimentului: istoricul Eduard Ogranovici şi fotoreporterul Sergiu Barbuța. Trebuie de precizat că la organizarea și desfășurarea acestui eveniment a contribuit: avocatul Claudiu Vlad, un urmaș demn al răzeșilor lui Ștefan. La această acțiune a participat şi jurnalistul Vasile Bâcu, redactor şef la „Gazeta de Herța”. După predica rostită de părintele Igor Andronachi, despre necesitatea cinstirii înaintaşilor, păstrării credinței strămoşești şi a limbii materne, în fața enoriașilor a ținut un discurs profesorul de istorie Eduard Organovici. Dumnealui, a vorbit despre contextual, care a dus la bătălia din Codrii Cosminului, dar şi despre consecințele ei. În sfârşit, toți cei prezenți, au participat au la o masă frățească.

Mai multe pe: https://t.me/vancicautimari https://www.youtube.com/c/vancicauti https://www.instagram.com/vancicautii_mari/ https://vancicauti.blogspot.com https://www.facebook.com/pg/vancicautiimari/posts/ https://www.facebook.com/groups/vancicauti https://www.facebook.com/Vancicauti https://rutube.ru/channel/23542441/ https://ok.ru/profile/574857646514 https://vk.com/vancicauti https://twitter.com/Vancicauti https://plus.google.com/b/100377650940137676987








































































































































Comentarii