Costiceni 9 iunie 2019 Comemorarea victimelor deportărilor comuniste




     În data de 9 iunie 2019 la Costiceni, raionul Noua Suliță, s-au desfășurat activități de comemorare a peste 80 de locuitori ai satului. Evenimentul a fost organizat de către oameni de cultură și parohia locală, la inițiativa Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, în memoria celor deportați în Siberia și Kazahstan, în perioada anilor 1940-1950.

     Mai întâi a avut loc Sfânta Liturgie și parastasul oficiate la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae de către preoții Aurel Pițul și Marcel Bivolaru.
     Apoi, a fost depusă o coroană cu flori din partea Societății „Golgota”, președinte Octavian Bivolaru, vicepreședinteVasile Rauț. Oaspeții au înaintat ideea înălțării unui monument, pe teritoriul bisericii, în memoria celor deportați de regimul comunist. S-a făcut un praznic, organizat de parohia satului.
     După, oaspeții conduși de Vladimir Lupoi, primarul satului Costiceni, au vizitat Muzeul școlar de Istorie și Etnografie, unde profesorul Vadim Captari i-a familiarizat cu istoria, cultura și tradițiile din Costiceni.
     În sfârșit la biblioteca satului, a avut loc o masă rotundă sub genericul: „Deportările staliniste – crimă împotriva umanității”. În fața celor prezenți au rostit cuvântări istoricii Eduard Organovici, Vadim Captari, poetesele Zinaida Smochină-Rotatu și Victoria Vataman. Urmașii deportaților Zinaida Cocostârc și Ludmila Nicorici, activiștii publici Octavian Bivolaru și Vasile Rauț au susținut discusia. S-au alăturat Alexandru Munteanu președintele Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Zinaida Coșcodan președintele Organizației veteranilor din Costiceni, Octavian Voronca veteranul învățământului public, ziariștii Maria Toaca și Nicolae Toma, elevele școlii din Costiceni, însoțite de profesorul de muzică Vladimir Rața, au interpretat câteva cântece de dor și jale.

     Mai multe pe:

















 














Comentarii