9 februarie 2020 comemorarea martirilor români de la Lunca




     Duminică, 9 februarie 2020, lângă comuna Lunca, raionul Herța, a avut loc comemorarea martirilor neamului românesc.

     În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, un grup de 570 de români din nordul Bucovinei, din satele Coteni, Buda, Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala au încercat să treacă granița pe râul Prut înghețat. Când s-au apropiat de graniță majoritatea au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici și aruncați în trei gropi comune lângă Prut. Doar 57 au reușit să treacă granița în România. În vara anului 1941 armata română a găsit doar o singură groapă, în care s-au descoperit cadavrele a 107 victime ce au fost scoase și înhumate în satul Mahala.
     Comemorarea victimelor masacrului, a fost organizată la inițiativa Primăriei comunei Mahala, în frunte cu Elena Nandriș. Evenimentul a început cu un serviciu divin oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul raionului Noua Suliță Gheorghe Moroz și protopopul raionului Storojineț Vasile Covalciuc, cu participarea părintelui Pavel Paulencu de la Horecea Urbană din Cernăuți, preoților din Satul Mare și Rarancea.
     Au venit oaspeți din regiunea Cernăuți, din județele Suceava, Botoșani, Bacău. Printre ei Consulul general al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu, Stareța Mănăstirii Voroneț Gabriela Platon și maica Teofana, primarul municipiului Onești - Nicolae Gnatiuc ș.a.

     Mai multe pe:

































Comentarii