Vancicăuți 20 mai 2021 Iea sau Vâșâvanka, ce păstrăm?

 

În cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 9 mai 2021 a fost sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

Marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a "evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

Din cauza restricțiilor de carantină sârbătoarea nu a fost marcată pe meleagurile noastre nici în 2020, nici in 2021, deși în anii precedenți era petrecută Parada portului național românesc.

În perioada sovietică se petreceau manifestații de 1 mai, pe urmă parada militară de 9 mai, apoi pe 19 mai era marcată Ziua Pionerului.
Conform Decretului Președintelui Ucrainei, semnat în 2015 a început serbarea Zilei  Amintirii și a Reconcilierii pe 8 mai.

Practic din anul 2020 în Vancicăuți nu se mai sărbătorește Ziua de 9 mai. În schimb, prin ordin de sus, se introduce „Dăni Vâșâvankâ” – ziua iei ucrainene (brodate). 

Această sărbătoare nu este oficială. În 2006, a fost fondată ca o acțiune patriotică de către un student al Universității Iurii Fedikovâci, este marcată în fiecare a treia joi din mai și își propune să păstreze tradițiile populare originale de a crea și purta haine ucrainene etnic brodate.

Din 2007 sărbătoarea a fost sărbătorită de studenții Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a Universității Naționale Iurii Fedikovâci din Cernăuți.

Din 2008 sărbătoarea se răspândește la toate instituțiile de învățământ și educație.

Din 2010 funcționarii publici, primarul Cernăuțiului, profesorii universitari și chiar șoferii de taxi s-au alăturat acțiunii. Inițiatorii acțiunii i-au cerut și președintelui Viktor Ianukovici să se alăture Zilei cămășii brodate. I-au scris o scrisoare deschisă. Sărbătoarea a fost susținută în Zaporijia, Simferopol, Lviv, Rivne.

În 2011 – aniversarea de cinci ani a sărbătorii a fost marcată de stabilirea recordului mondial Guinness pentru numărul de persoane în cămăși brodate într-un singur loc. Peste 4.000 de oameni în cămăși brodate s-au adunat pe Piața Centrală din Cernăuți. În același an, compania de confecții a cusut o cămașă imensă brodată (4 x 10 metri) pentru clădirea centrală a Universității Naționale Yuri Fedkovych din Cernăuți.

Etnicii ucraineni, susţin că păstrează cu sfinţenie tradiţiile naţionale şi îmbrăca costumul naţional la toate sărbătorile comunităţii ucrainene din Republica Moldova și România.

Mai multe pe:
https://vancicauti.blogspot.com
https://www.facebook.com/pg/vancicautiimari/posts/
https://www.youtube.com/c/vancicauti
https://www.facebook.com/Vancicauti
https://www.instagram.com/vancicauti
https://ok.ru/profile/574857646514
https://vk.com/vancicauti
https://twitter.com/Vancicauti
https://t.me/Vancicauti
https://www.facebook.com/groups/vancicauti















































 











































































Comentarii