Vancicăuți, localitate cu oameni talentați

În zilele de 7-8 iunie 1938 corul căminului cultural „Spiru Haret” din Vancicăuți, dirijat de Ion Chiriac, în cadrul concursului de coruri sătești, organizat de către Fundația Culturală Principele Carol, lBucurești, a obținut premiul I.

https://vancicauti.blogspot.com/2018/07/ioan-chiriac-o-personalitate-culturala.html

Născut la 6 ianuarie 1893, decedat la 2 iulie 1986, în satul Vancicăuți, regiunea Cernăuți, din părinți Nichita și Axenia, țărani agricultori săraci, Ion N. Chiriac a fost un mare muzician, dirijor și excelent rapsod popular de pe Valea Prutului.


În anul 1912, în satul Vancicăuți exista cor bisericesc format din bărbați, oameni căsătoriți. Corul bărbătesc era condus de Axente Prisecaru, dirijor talentat, care împreună cu Nichita Chiriac împărțeau funcția de cântăreț bisericesc. Repetițiile corului se făceau, cu rândul, pe la casele coriștilor.

Acest cor a avut deosebită importanță în educarea enoriașilor în aceea ce privește dezvoltarea și desăvârșirea sentimentului religios de pe o parte, iar pe de altă parte a avut rol esențial în pregătirea bazei psihologice pentru înființarea și dezvoltarea corului mixt care va continua activitatea la un nivel superior.

Această pregătire psihică a ușurat activitatea lui Ion Chiriac de a înființa, instrui și conduce noul cor de factură mixtă.

În anul 1929, a fost reales iarăși primar. Dar nemulțumit de slujbele și funcțiile pe care le-a îndeplinit, care, de fapt, nu-i aduceau satisfacții artistice, în anul 1930 a ocupat postul de cântăreț la biserica din sat, când s-a dedicat cu deosebită pasiune și abnegație muzicii. Corul mixt a fost reorganizat și completat cu cei mai talentați, devotați și apropiați săteni.

În cadrul concursului de coruri sătești, organizat în zilele de 7-8 iunie 1938 de către Fundația Culturală Principele Carol, la București, corul căminului cultural „Spiru Haret” din Vancicăuți, dirijat de Ion Chiriac, a interpretat cântece populare locale, armonizate simplu și natural, obținând premiul I.



După concert, dirijorul Ion Chiriac a fost invitat de către profesorul G. Breazul acasă, pe strada Principesa Elena nr. 36. Invitația nu a fost onorată, deoarece coriștii se grăbeau să meargă acasă la prășitul porumbului și a sfeclei de zahăr, care era în toi, temându-se să nu scape aceste culturi „în buruieni”, iar dirijorul lor nu se putea despărți de membrii corului.

În afara de concurs, corul a interpretat piese din repertoriul local, la Ateneul Român, Arenele Române și Radio.

La data de 8 iunie 1938, ansamblul coral a cântat la Radio București și Ateneul Român, zece cântece din creația românească.


La data de 21 mai 1939, corul din Vancicăuți a participat la Festivalul corurilor ce s-a desfășurat la Hotin.


Soliștii corului și unele piese cu partide de solo interpretate de ei: (Numerele curente sunt

indicate pe fotografie pe bustul soliștilor):

1 Sopran – Bețiu Tatiana:

Duce-m-aș și tot m-aș duce de E. Monția;

Negruța de I. Vidu;

Cântec de Crăciun   de F.A. Gevaert;

2 Alto – Vasilina Sfetencu-Anichitei:

Crezul de Grecianinov;

Dorul de C.I. Baciu;

Privighetoarea de F. Mendelsohn;

Cântec de Crăciun de F. A. Gevaert;

3 Tenor – Vladimir Buzilă (tatăl compozitorului Serafim Buzilă):

https://vancicauti.blogspot.com/2018/07/serafim-buzila-compozitor-muzicolog.html

Peste deal de I. Vidu;

Negruța de I. Vidu;

4 Bariton – Ion Bordeianu:

Răsunet de la Crișana de I. Vidu;

Dorul de C.I. Baciu.

în stânga dirijorului, a treia persoana, în haine negre este pictorul Călin Alupi, membru al corului la vocea de bas. https://vancicauti.blogspot.com/2018/07/calin-alupi-pictor-reprezentant-de.html

În anul 1940, dirijorul Ion Chiriac a fost asaltat de nenumărate scrisori din toată România prin care i se solicitau partituri cu cântece locale. Astfel de scrisori au venit de la Oradea, Alba Iulia, Timișoara, Bacău, Constanța, Roman, Buzău și multe alte localități.



















































Corul și dirijorul său fiind cunoscuți în toată țara, erau invitați sa dea răspunsuri liturgice și să organizeze spectacole în diferite localități.

În anul 1942, Ion Chiriac a obținut diploma de absolvire a seminarului de patru ani pentru cântăreți bisericești.

În anul 1945, la Cernăuți, dascălul Ion Chiriac a fost hirotonisit preot, ocupând parohia Vancicăuți, unde a slujit până la 1 iulie 1979 când a fost pensionat.

În acest timp, corul a continuat să participe la liturghie, fiind dirijat de un ucenic, iar în concertele publice din localitate și cele din turneu corul a fost dirijat de preotul Ioan Chiriac.

Datorită bogatei, multiplei și fructuoasei activități cultural-artistice desfășurată de cor, îndrumat cu competență și pasiune de către dirijorul Ion Chiriac, satul Vancicauți s-a detașat apreciabil față de celelalte sate în privința numărului și calității intelectualilor pe care i-a dat țării în perioada dintre cele două războaie mondiale.

Să exprimăm profunda admirație și recunoștintă pentru înțeleptul și neîntrecutul organizator și dirijor de cor Ion Nichita Chiriac – admirabilului și cunoscutului rapsod popular.



În 2018 a fost încercări de a crea Grupul vocal folcloric „Datina” din #Vancicăuți - #Valea_Prutului. Au fost organizate pimele repetiții, dar în condițiile moderne, când localnicii pentru a supravețui pleacă peste hotare este complicat de a crea un colectiv stabil, de interpreți amatori și soliști vocali de muzică populară românească. Cu atât mai mare valoare are succesul obținut în 1938, căci deocamdată nu poate fi atins.

© Totul va fi bine, cândva, posibil și la noi.



Surse și literatură:


1. Pavel Dilion Foclor muzical din zona Vancicăuți – Cernăuți Ion N. Kiriak Microbiografie. – Iași: Graphix, 1994

2. Ziarul Curentul

3. Amintirile locuitorilor satelor Vancicăuți și Costiceni


Mai multe pe:

https://t.me/vancicautimari

https://www.youtube.com/c/vancicauti

https://www.instagram.com/vancicautii_mari/

https://vancicauti.blogspot.com

https://www.facebook.com/pg/vancicautiimari/posts/

https://www.facebook.com/groups/vancicauti

https://www.facebook.com/Vancicauti

https://rutube.ru/channel/23542441/

https://ok.ru/profile/574857646514

https://vk.com/vancicauti

https://twitter.com/Vancicauti

https://plus.google.com/b/100377650940137676987

Comentarii